Magasin

Betydelsen av konst på arbetsplatsen

Betydelsen av konst på arbetsplatsen

Att ha konst på arbetsplatsen har blivit allt mer uppmärksammat som en viktig del i att skapa en stimulerande och trivsam arbetsmiljö. Konst bidrar inte bara till att försköna omgivningen, utan påverkar även medarbetares välbefinnande och produktivitet. Forskning visar att en estetiskt tilltalande arbetsplats kan öka kreativiteten och minska stressnivåerna hos personalen. NOA Gallery har intrevjuat Amir Lolic, konstköpare på företaget Carnegie, för att ta del av hans bästa tips för att lyfta en arbetsplats med konst.

Amir Lolic har spelat en central roll i att föra in konst i Carnegies kontorsmiljöer. Han berättar om sin bakgrund och hur han kom in i rollen: "Vi genomgick en större renovering av våra ytor och började titta på konst online. Utbudet och variationerna hos NOA Gallery fångade vårt intresse, vilket ledde mig in på detta spår." Carnegie har en lång tradition av att intressera sig för konst, och enligt Amir började det hela redan år 1998 med Carnegie Art Award. Konsten har sedan dess varit en naturlig del av företagets profil.

När det gäller betydelsen av konst på arbetsplatsen beskriver Amir hur den påverkar både personalens trivsel och arbetsmiljön: "Konsten ger kontoret ett varmare och mjukare uttryck och bidrar till en trivsam arbetsmiljö." Som konstköpare ställs Amir ofta inför utmaningen att hitta rätt verk för specifika utrymmen. "Det handlar inte bara om att skapa trivsel, utan även om att välja konst som reflekterar företagets verksamhet och värderingar," förklarar han. Amir har dock inte någon specifik konstnär eller verk som har påverkat honom personligen, utan betonar att han alltid utgår från den miljö där verket ska placeras.

När det gäller hans process för att välja konst säger Amir: "Jag letar främst inspiration bildledes, där jag ser hur konstverket kan passa in i miljön." NOA Gallery har blivit en naturlig samarbetspartner i Amirs arbete. Hans erfarenhet av att köpa konst därifrån har varit mycket positiv. "Det är enkelt och smidigt," säger han. "Vi har bara haft ett konstverk som kommit skadat, men annars har allt fungerat bra."

Avslutningsvis ger Amir några råd till den som funderar på att börja köpa konst till arbetsplatsen: "Våga tänka i färger och överväg att köpa flera verk ur samma serie för att skapa en sammanhängande känsla."

Verk av Robert Hilmersson

Loverboj, röd
2-7 arbetsdagar
fr. 3000 kr
All you need is love
2-7 arbetsdagar
fr. 3800 kr
Mondrian
2-7 arbetsdagar
fr. 3000 kr
The only way is up, grey
2-7 arbetsdagar
fr. 3000 kr
Logga in
Välj land
sweden Sverige europe EU norway Norge finland Finland