Magasin

Att måla ljus och hopp

Att måla ljus och hopp

Dana Ingesson är en konstnär, som med en djup förankring i naturen och en stark känsla för färg och form, skapar verk som talar till både hjärta och själ. För Dana är konst inte bara en uttrycksform – det är hennes språk, hennes sätt att bearbeta världen och bjuda in betraktaren till en dialog fylld av ljus och hopp.

"Jag vill tro att man föds med olika gåvor till detta liv. Gudarna ger och tar… Jag själv fick gåvan att uttrycka mig via färg och form, det är mina ord," säger Dana när hon reflekterar över sitt konstnärskap. Redan som barn började hon skapa sina egna leksaker och fyllde papper efter papper med drömmar och berättelser där ljuset alltid fanns närvarande. Detta behov av att skapa har vuxit till en livslång passion, och idag blandar hon element av expressionism och abstraktion för att ge form åt sina tankar och känslor.

"Jag dukar fram bordet för betraktaren men lämnar utrymme för att denne ska skapa sina egna berättelser och upplevelser," förklarar Dana. Hennes målningar är som öppna landskap, där betraktaren själv kan finna sin egen väg och sina egna minnen i de subtila linjerna och färgerna.

En viktig del av hennes skapandeprocess är linjerna – en teknik som hon ser som sitt kännetecken. Med palettkniv, pigment och vatten skapar hon lager av linjer som varsamt torkar mellan varje steg, tills bilden får sin slutgiltiga form. Processen är långsam och noggrann, men för Dana är varje steg en dans där handen styrs av känsla och intuition. "Akvarell är nyckfullt och pigmentet vill bestämma själv, men då kommer jag, och när min hand dansar över papper vet jag att jag är på rätt väg."

Konst av Dana Ingesson

The embrace
Original
2-7 arbetsdagar
9900 kr
Endast 1st kvar
Fading memories
Original
2-7 arbetsdagar
10900 kr
Endast 1st kvar
Essence of golden morning
Original
2-7 arbetsdagar
10900 kr
Endast 1st kvar
Not only winds make us naked
Original
2-7 arbetsdagar
9900 kr
Endast 1st kvar

Wabi Sabi är en viktig filosofi för Dana. Den innebär att skönheten ligger i det ofullkomliga och naturliga. En konstlärare sa en gång till henne: "Gå din egen väg Dana, du har den redan, jag vill inte störa dig på din resa." Detta råd har blivit ett mantra som fortfarande vägleder henne i varje penseldrag.

Inför Kulturhelgen i hemstaden Tidaholm, som äger rum i slutet av september, känner Dana en särskild spänning. "Det pirrar extra mycket när jag ställer ut på hemmaplan, trots att jag borde vara mer van," säger hon ödmjukt. Genom åren har hennes konst visats både nationellt och internationellt, och hon minns med värme hur hon mottog Jury Prize i Cannes från Marina Picasso och hur en kvinna spontant började sjunga inför en av hennes målningar i Tidaholms konsthall. "Floden Tidan sjunger vid fötterna på konsthallen och fyller min aldrig sinade källa med nya sinnesrörelser," berättar hon poetiskt.

Dana Ingessons konst är en hyllning till livet, naturen och de små ögonblicken av ljus som kan ge hopp även i de mörkaste tider. "Jag kommer att måla så länge jag har privilegiet att vandra på denna vackra planet och ge ljus och hopp till mina medmänniskor," avslutar hon med en övertygelse som genomsyrar både hennes verk och hennes liv.

Dana Ingessons resa är en påminnelse om att vi alla har en gåva, något unikt att dela med världen – och för henne är den gåvan att genom konsten sprida ljus, glädje och hopp.

Logga in
Välj land
sweden Sverige europe EU norway Norge finland Finland