Gastronomi och konst har fler gemensamma nämnare än man först kanske tänker på. Det är ingen tillfällighet att de bästa restaurangerna ofta också stoltserar med konst från de främsta konstnärerna. Känslan för de små detaljerna och förmågan att balansera subtila nyanser kan avgöra den hårfina skillnaden mellan något alldagligt och succé.
På samma sätt som klassisk balans skapar kvalitet, är det i förmågan att hantera kontraster som mästarna briljerar när de mest oväntade smaker, färger eller uttryck möts i utsökt harmoni för att skapa magi. När skickliga kockar inspireras av varandra och skapar egna tolkningar av klassiska smaker, hämtar konstnärer ofta inspiration av tidigare mästare och tekniker. Som i Jonas Fredéns lekfulla litografier med inspiration hämtad från den franska vardagskulturen, eller när Cecilia B Gröning briljerar med sina detaljrika verk som skapar lustfylldhet och inspiration till matlagning.
Något som sammanflätar gastronomin och konsten är kreativ precision, en oumbärlig komponent i skapandet av fantastisk matlagning men vi ser också tydliga paralleller till konsten inom tex fotokonst och akvarellmålning som är två exceptionellt utmanande konstformer.
Här har vi gjort ett urval av konst med gastronomin i fokus och adderat verk inom genren fotokonst och akvareller. Konstverk som passar bra både i köksmiljöer likväl som i finrummet.