Magasin

Konstnären som skapar hus på moln

Konstnären som skapar hus på moln

Per Nylén växte upp i det västerbottniska samhället Åsele, där han tidigt fick upp ögonen för bildkonsten genom familjens regelbundna besök till konstutställningar i Umeå. Redan som ung drömde han om att bli industridesigner, men det var under sin tid på Umeå konsthögskola som måleriet verkligen fångade hans intresse och satte kursen för hans konstnärliga resa.

Med en pappa som var träslöjdslärare fick Per från tidig ålder se hur saker byggdes och fick på nära håll uppleva kraften i kreativt skapande. "Pappa har byggt allt man kan bygga och jag har inspirerats av hans sätt att använda skrot och omvandla det till nya skapelser," berättar Per. Den öppna attityden att något kan bli till av allt har präglat honom och hans konstnärliga process.

Pers konstnärskap har kommit att präglas av motiv som balanserar mellan det verkliga och det fantastiska. De färgglada målningarna med hus på moln har blivit ett kännetecken, och dessa surrealistiska scener är inspirerade av det lekfulla och fantasifulla. "Jag tycker om det lite galna, som ‘Loranga, Masarin och Dartanjang’ av Barbro Lindgren. Hus på moln funkar ju inte i verkligheten, men det går i konsten," säger Per och skrattar. Han lägger gärna till humoristiska och tankeväckande titlar på sina verk som får betraktaren att stanna upp och fantisera en stund. Musiken, och särskilt kommentaren från musikern Olle Ljungström, har också spelat en roll: "Per, dina tavlor är som en tre minuters film, man får fantisera en liten stund."

Konst av Per Nylén

Aviici Arena, Kaknästornet, Stadshuset

Nyhet

2-7 arbetsdagar
fr. 2900 kr
Big Ben, blue
2-7 arbetsdagar
fr. 2900 kr
Big Ben, yellow
2-7 arbetsdagar
fr. 2900 kr

Musiken har alltid varit en del av Pers skapande, även om den ibland får stå tillbaka för tystnaden i ateljén. Han inspireras av 70-talets soul, funk och jazzinfluerad pop, men konstaterar att musiken ibland kräver för mycket av hans uppmärksamhet för att fungera medan han målar. ”Ibland är det skönt när det är tyst,” säger han.

När Per ställer sig framför duken har han oftast redan en klar bild av vad som ska bli. "Jag vet vad jag ska måla varje gång," säger han. Processen börjar med att han bestämmer verkets storlek, hur många hus som ska få plats och vilka färger som ska dominera. Trots en viss struktur finns det också utrymme för experimenterande, både i motiv och färgval. ”Blått och orange har varit mina favoritfärger, men jag har försökt utmana mig själv att måla i andra färger för att se vad som händer,” berättar Per.

Istället för att inspireras av mörka och ångestladdade teman söker Per det ljusa och lekfulla. "Jag går inte igång på det svårmodiga, dödskallar, ångest och sånt. Det är det busiga och roliga som inspirerar mig." Han nämner också influenser från surrealister som Miró och Chagall, vars verk med sina drömska och färgstarka element talar till honom.

Under åren med småbarn hemma blev måleriet lidande, och det var svårt för Per att finna tid och plats för sin konst. Men tack vare pappans förslag att bygga en friggebod på tomten hittade han tillbaka till skapandet. "Det gav mig möjlighet att stå och måla i lugn och ro," berättar Per. Ett råd han gärna ger till andra som vill komma igång med skapandet efter en paus är att hitta tillbaka till det som en gång var roligt och ge sig själv ett eget utrymme för det kreativa.

Just nu har Per förälskat sig i akvarellmåleriet, något som har blivit ett nytt kreativt projekt. Det är fortfarande hus på moln, men tekniken erbjuder nya utmaningar och möjligheter. "Med akvarell kan man ju inte måla över det som blir fel som med akryl, man måste jobba med blyerts först och sen låta det bli som det blir," förklarar han. Per ser fram emot att dela dessa nya verk och hoppas kunna visa upp dem på NOA Gallery under hösten.

Med en ständig nyfikenhet och vilja att utforska nya tekniker fortsätter Per Nylén att skapa sin alldeles egna värld av hus på moln, fylld med lekfullhet, drömmar och glädje.

Logga in
Välj land
sweden Sverige europe EU norway Norge finland Finland