Magasin

En kreativ resa med start i Norrbotten

En kreativ resa med start i Norrbotten

Annika Eliasson har alltid haft en stark passion för konst, präglad av en livlig fantasi och inspiration från Norrbottens natur. I denna intervju delar hon sin resa från barndomens kreativa utforskande till dagens surrealistiska målningar, där både natur och sagomotiv får liv genom färg och form.

Annika Eliasson växte upp i Norrbotten i en miljö som präglades av kreativitet och nyfikenhet. "Andan var att allt i princip var möjligt och skulle provas," minns hon, och redan under skolåldern fastnade hon för teckning, lera och sömnad. Livet tog dock en annan vändning när familjen växte och konsten fick ta ett steg tillbaka. Men drömmarna om att skapa förblev. När barnen blev äldre bestämde hon sig för att konsten skulle få en större plats i livet. "Jag gick med i konstföreningar och började på olika kurser inom akvarell, akryl och oljemålning," berättar hon. "Jag blev helt såld på konsten och det blir bara roligare för varje år.

"Det är tydligt att fantasin har spelat en stor roll i Annikas konstnärliga utveckling. "Jag minns speciellt en tecknad film när jag var 6 år som handlade om att leksakerna fick en själ och vaknade till liv varje natt. Det satte igång min fantasi och fick mig att tro att mina egna leksaker också kunde komma till liv," säger hon med ett leende. Denna livliga fantasi syns också i hennes verk, som ofta präglas av surrealism och sagomotiv.

Inspirationskällorna är många, men Annika nämner särskilt konstnärer som John Bauer och Elsa Beskow, vars sagolika världar lämnat djupa avtryck. "Sen tycker jag att Tim Burton och Alexander Janssons figurer är helt underbara," tillägger hon.

Slänggungan
Original
2-7 arbetsdagar
5200 kr
Endast 1st kvar
Änglavingar
Original
2-7 arbetsdagar
8900 kr
Endast 1st kvar
Kantarellskogen

Nyhet

Original
2-7 arbetsdagar
4800 kr
Endast 1st kvar
Gamla stan
Original
2-7 arbetsdagar
6800 kr
Endast 1st kvar

Att skapa en ny målning är en noggrann men ändå spontan process för Annika Eliasson. "Jag börjar med att bestämma storlek och form på duken. Därefter använder jag olika tekniker och material för att skapa struktur och mönster i grunden, innan jag bygger upp motivet utifrån skisser eller foton med tunna lager färg," förklarar hon. Inspirationen hämtas från en blandning av verkliga upplevelser och fantasi, ofta från tidiga morgonpromenader i naturen, kamera i hand. "Idéer kommer oftast tidiga morgnar när andra sover," säger hon.

Men hur mycket av verken är egentligen planerade i förväg? "Svårt att säga," erkänner Annika. "Jag försöker planera, men ibland drar fantasin iväg och plötsligt är tavlan klar. Nästan hälften av mina verk utvecklas spontant under skapandeprocessen.

I många av Annikas verk kan man se inslag av surrealism och dolda symboler. "Ofta får mina figurer, som djur, hus, eller drakar, mänskliga egenskaper. Varje verk får sin egen saga eller historia under arbetets gång," berättar hon. "Det kan ibland vara ett sätt att enkelt förmedla visdom och etik."

Ett återkommande tema i hennes konst är naturen och djuren, som ofta får huvudrollen i målningarna. "Vi är en del av naturen, och för mig representerar den frihet och energi," förklarar hon. Publikens tolkningar av verken ligger ofta nära Annikas egna intentioner. "Jag minns särskilt en gång på en utställning när en kvinna beskrev exakt de budskap jag ville förmedla – det gav mig nästan gåshud," säger hon med ett skratt.

Framtiden ser ljus ut för Annika Eliasson, som för närvarande deltar i två grupputställningar i Norrbotten. "Mina mål är att utvecklas och hitta nya motiv och tekniker," berättar hon. Och vad vill hon att betraktaren ska ta med sig från sina verk? "Jag hoppas kunna väcka fantasin, sprida glädje och kanske lite nostalgi," säger hon. "För mig ger måleriet stor kraft och livsglädje, och det är något jag hoppas mina tavlor förmedlar."

Som avslutande råd till unga konstnärer säger Annika Eliasson: "Följ din inre röst, ge inte upp, och måla de motiv som du tycker är kul." Ett råd fyllt med visdom och passion – precis som hennes konst.

Logga in
Välj land
sweden Sverige europe EU norway Norge finland Finland