Magasin

Skapa balans och harmoni med Feng Shui

Skapa balans och harmoni med Feng Shui

Konstnären Karolina Palmér, som har samarbetat med NOA Gallery sedan starten, fann för några år sedan en naturlig koppling mellan sitt konstnärskap och Feng Shui. Nu vidareutbildar Karolina sig till certifierad Feng Shui-konsult och självklart ville vi prata mer med henne om det.

Vad är Feng Shui?
Feng Shui är en 3000-årig österländsk lära som blandar filosofi, konst och vetenskap. Feng Shui innebär att leva i samklang med både naturen och omgivningen. Mycket kretsar kring inredning som efterliknar naturen men också de fem elementen i Feng Shui som är eld, vatten, jord, trä och metall. Elementen kan främja ökad harmoni i våra hem om vi balanserar dem på ett bra sätt. Beroende på vilken känsla du vill ha i ett rum så kan du med hjälp av färger, former och konst skapa rätt energi i ditt hem.

Hur påverkar färg oss människor?
Färger är viktiga för våra känslor och vårt humör. Med kunskap om kopplingen mellan färger och Feng Shui-element kan man främja känslor som bidrar till välmående. När det gäller konstverk är det en fördel att välja motiv och färger som harmonierar med de önskade energierna i rummet.

Konstverket 'Surrender' hemma i Karolina Palmérs hall

Vad var det som gjorde att du drogs till Feng Shui?
Jag har alltid dragits till färg, form och balans i mina konstverk. Feng Shuin var ett sätt för mig att utveckla min förståelse för känslan som vissa färger och former framkallar. Det finns liksom inte en enda lösning för alla utan det handlar om vilken känsla man vill skapa i ett rum. Grunderna är de fem elementen för att hitta balans.

Om man vill få till bättre Feng Shui i sitt eget hem, hur ska man komma igång? 
Det viktigaste är entrén och hallen. Hallen är det första man möts av när man kommer in i ett hem. Energin i hallen sprider sig till resten av hemmet. Hallen är ofta en utmaning, den är i regel liten och det blir lätt stökigt. Dold förvaring för skor och jackor är en lösning på problemet. När det är för stökigt och för många saker framme blockeras energin i rummet och man mår dåligt.

Att addera en fin tavla eller en blomma kan bidra till positiv energi som vi mår bra av. Växter är dessutom luftrenande. Något man måste se upp med är vissna blommor som inte sprider bra energier. När man väljer konst till hallen är det bra att välja något energirikt konstverk som gör att man mår bra, gärna i gula toner.

Hur kan man förstå de olika elementen inom Feng Shui?
Vattenelementet kan tolkas som mörkblått, svart, speglar och asymmetriska former. Träelementet är gröna färger, växter och pelarlika former. Jord står för bruna toner och lugnande golv. Det är jord och trä som man behöver mest av i ett harmoniskt rum. Till sist representerar metall klarhet och eldelementet kan bestå av levande ljus eller eldstäder, vilket man inte behöver så stora inslag av. Dock behöver alla element finnas med i ett rum för att det ska upplevas som i balans. Man kan känna att något saknas om det är ett element som inte finns i ett rum.

'Livsnjutaren' av Karolina Palmér

Logga in
Välj land
sweden Sverige europe EU norway Norge finland Finland