Magasin

Magnus Larsson om arbetsmoral och målning som terapi

Magnus Larsson om arbetsmoral och målning som terapi

NOA Gallery hade nöjet att få samtala med konstnären Magnus Larsson i hans ateljé vid Landskrona slott. Magnus är känd för sina vackra naturmotiv, i färgskalor lånade av svenska sommarskogar.

Hur började du med konst?

- Redan när jag var barn så var jag med i teckningstävlingarna i Kalle Anka och Buster och liknande. Det var kul! När man vann något fick man ju en massa godis. Det triggade ju att fortsätta, i den åldern. Sedan var jag med i min första samlingsutställning när jag var 15. För fyra år sedan hade jag en jubileumsutställning i Falkenberg, för jag hade haft 30 sommarutställningar i rad. Så nästa år ska jag ha 35-årsjubileum, berättar Magnus.

Dina tavlor har lugna naturmotiv, ibland med inslag av djur. Hur du väljer dina motiv när du målar?

- Jag älskar den svenska sommaren; skogsmotiv, sommarvägarna... Gärna tidigt på morgonen eller sent på kvällen när det blir de här långa skuggorna genom skogen. De motiven är härliga! Det är som att någon har yoga eller något sådant; jag mår bra av att måla de här motiven. Jag är ute gör små skisser i tusch eller akvarell, ibland tar jag en bild. Men oftast är det de teckningarna som ligger till grund för mitt måleri sedan. Jag målar i olja. Det tar tid att torka, man jobbar i många lager. Det blir en process. Så det blir enklare att sköta i ateljén, säger Magnus.

Magnus visar oss runt i sin ateljé. Den är fylld av vackra tavlor i gröna nyanser, både färdiga och påbörjade. Bredvid stafflit visar han sin palett, en hurts täckt till oigenkännlighet av intorkad färg. Färgerna i hans verk känns igen på paletten, men här är det inte en duk, utan penslar och färgtuber som är täckta.

- Det är lite huller om buller, det är så jag gillar att ha det! Jag hittar ju här. Paletten är som en installation. Det är många som fotar den.

Hur ser en vanlig dag i ateljén ut för dig?

- Jag försöker att vara här vid niotiden. Jag har svårt att låta bli att måla så det blir hela dagar här. Jag har gått i konstskola efter gymnasiet och sedan läste jag grafisk formgivning och illustration. Jag har jobbat lite med grafisk formgivning och illustration på reklambyrå. Ibland frilansar jag lite med det också, men det är måleriet som är det största, berättar Magnus. 

Men du är en rutinmänniska som kommer varje dag?

- Ja, det är som ett vanligt arbete. Jag behöver ingen inspiration. När jag öppnar dörren till ateljén vill jag bara komma igång! Det är bara kul.

Hur känner du inför inspiration? Du sa att du inte behövde det?

- Nej, inte så. Så fort man kommer igång att måla är det svårt att sluta. Jag har inte känt att man måste ha inspiration för att måla.

Vad har du då för drivkraft i ditt skapande?

- Det är nog det som jag sa innan, att man har yoga eller något, men jag har måleriet. Jag mår jättebra av att måla. Det känns som att jag är inne i de här motiven och den här världen.

Skogsljuset
2-7 arbetsdagar
fr. 950 kr
Björkskogen
Original
2-7 arbetsdagar
15800 kr
Endast 1st kvar
Rödhake 2
2-7 arbetsdagar
fr. 1350 kr
Den svarta katten
2-7 arbetsdagar
fr. 1350 kr
Logga in
Välj land
sweden Sverige europe EU norway Norge finland Finland