Magasin

Catrine Näsmark målar gärna nakna kvinnor på motorcykel

Catrine Näsmark målar gärna nakna kvinnor på motorcykel

Konstnären Catrine Näsmarks målningar får gärna ge styrka och förhöja verkligheten ett snäpp. Hon har både målat porträtt på kungaparet och sig själv naken på en motorcykel. Konstnären Catrine Näsmark älskar motorcyklar och att skapa färgstark motorkonst – ofta med kvinnor som kör hoj, som hon kallar det. I hennes tavlor är kvinnorna på hoj självsäkra, stolta och leende. Själv har hon kört i många år.

– Det började med en dröm om att jag åkte motorcykel och den frihetskänsla jag kände när jag vaknade var så stark att jag gick direkt ner i pyjamas till en körskola och anmälde mig, berättar Catrine. 

Sedan dess åker Catrine så ofta hon kan. Under vintersäsongen längtar hon varje dag – en känsla som tar sig uttryck i hennes målningar. Mc-kulturen har hon också anammat på sitt eget vis.

– Jag kan inget om det tekniska med hojar. På mina målningar ser man inte vilket märke det är och om jag vill köra i högklackat och klänning så gör jag det. Det handlar om känslan, det är den jag vill förmedla.

Upptäck Catrine Näsmarks konst

Honey angels
2-7 arbetsdagar
fr. 3300 kr
Endast 8st kvar
Mc Klubben Vitsippan
2-7 arbetsdagar
fr. 3300 kr
Endast 9st kvar
Hubbabubba
Original
Såld
45000 kr

Catrine Näsmark är utbildad scenograf vilket förklarar en del av hennes drivkraft att iscensätta. Hon är uppvuxen i Danderyd och har gått på flera konstskolor i Stockholm innan hon hon utbildade sig till scenograf i Köpenhamn. Hon arbetar också som porträttkonstnär, och hennes porträtt på kung Carl-Gustaf och drottning Silvia hänger i jubileumsrummet i Kungliga Slottet. Hennes verk finns också på Bromma flygplats i Stockholm.

– Porträtt är härligt. Jag ser det som en hyllning till människan jag målar, de ska kännas större och bättre än i verkligheten annars är det ingen idé att göra det. 

Det finns flera sätt att känna igen en Näsmark-tavla. Den kommer förmodligen att vara ganska stor och det kommer att vara mycket färg. Hon målar oftast med akryl och på många tavlor återkommer ett stort rutmönster, pixlar, som Catrine Näsmark arbetat med länge. Hon målar ofta pixlarna i olika färger men det kan också komma in andra element som gamla tapeter, fotografier ur tidningar och böcker eller tyg i rutorna. Vissa dagar sitter hon bara hemma och ”klipper rutor.”

– Det började med att jag hade målat mig själv naken på en hoj men jag kände att jag inte ville visa allt så jag pixlade och sen har jag fortsatt med det. Nu är det ett sätt för mig att låta motiven växa ihop med bakgrunden och det är också ett sätt att tillföra olika betydelser i ett verk.

Det är svårt att inte påverkas av Catrine Näsmarks energi. Men hon sticker inte under stol med att när ångest och PMS slår till så kan hon känna sig svag och dra sig undan. När hon gick igenom en skilsmässa för några år sedan blev henne konst stram, abstrakt och geometrisk. Många av de motiv hon målar för tillfället handlar just om saker som ger kraft. Starka motorer från motorcyklar och bilar, galopphästar som dundrar fram, atleter.

– Det handlar om hästkrafter kan man säga. Jag målar det som mitt hjärta är fullt av för tillfället.

Logga in
Välj land
sweden Sverige europe EU norway Norge finland Finland